Dilemmaspel: Veiligheid & privacy

Dilemmaspel - Aanspreken

In het zwembad/de sportaccommodatie is veiligheid en privacy een belangrijk onderwerp.

Privacy houdt in dat je dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar vanaf weet, invloed op heeft of inbreuk op maakt. Veiligheid en privacy hebben dan ook veel met elkaar te maken.

Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan over het thema Veiligheid & Privacy. Mogen er, in het kader van privacy, bijvoorbeeld foto’s gemaakt worden tijdens het diplomazwemmen? En hoe houd je rekening met de privacy van een bezoeker bij wie je eerste hulp moet verlenen, terwijl je eigenlijk 1 op 1 situaties wilt voorkomen? Maar ook vriendschapsverzoeken op social media behoren onder veiligheid, is dat verzoek echt zo onschuldig?

Dilemma: Foto’s van medezwemmers

Terwijl je toezicht houdt, zie je dat een oudere meneer in het zwembad continue met zijn telefoon in de weer is. Je houdt hem even in de gaten en het valt je op dat hij foto’s maakt van dames in het zwembad. Je spreekt hem daarop aan. De man legt uit dat hij aan zijn familie wil laten zien waar hij zo fijn zwemt.

Hoe ga je daarmee om?

Dilemma: Foto’s in het zwembad

Er is een groep jongens aan het vrijzwemmen. Je merkt op dat zij foto’s maken van een groepje meiden dat ook aan het vrijzwemmen is.

Wat zou jij doen? Hoe zou jij reageren op deze situatie?

Video

Dilemma: Opname tijdens diplomazwemmen

Het is diplomazwemmen. Je ziet een ouder opnames maken van zijn/haar kind.

Welke afspraken hebben jullie gemaakt over het maken van foto’s/video’s tijdens het diplomazwemmen? Wat doe je wanneer een ouder/begeleider/toeschouwer zich niet aan deze afspraken houdt?

Video

Dilemma: EHBO verlenen

Een bezoeker heeft een wond op zijn onderbeen. Je neemt de bezoeker even mee naar de ehbo ruimte om eerste hulp te verlenen. In dit geval is het geen probleem om de deur van de ehbo ruimte open te laten. Maar wat nu als dit, vanwege de privacy, wel gewenst is.

Hoe zou jij dit aanpakken?

Deze EHBO situatie betreft een oudere man, maar wat als het een kindje betreft? Zou je dit dan anders aanpakken of niet?

Benieuwd naar andere thema’s?

Discriminatie