Dilemmaspel: Pesten

Dilemmaspel - Aanspreken

Pesten is herhaald ongewenst negatief gedrag, waartegen iemand niet in staat is zich te verdedigen. Dit kan (een combinatie van) verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag zijn. Het is een vorm van agressie waarmee een ander wordt gekwetst, zowel offline (klassiek pesten) als online (cyberpesten – online pesten). Pesten komt voor in alle leeftijdscategorieën, van kleuters tot aan de ouderen in het verzorgingshuis én op de werkvloer. Pesten gebeurt bewust en structureel. Bij pesten is de sfeer nooit positief en er is altijd sprake van meer tegen één. Bij pesten is er altijd sprake van een machtsverschil.

Pesten op het werk komt in onze samenleving vaker voor dan je misschien denkt. Pesten kan (ernstige) gevolgen hebben voor de gepeste, maar ook voor de omstander en de werkgever. Wat voor de een overkomt als een grapje, kan door de ander worden ervaren als pesten. Het is daarom belangrijk elkaars grenzen te respecteren, je bewust te zijn van pest gedrag én een ander hier op aan te spreken.

Wanneer vind jij iets vallen onder pestgedrag? En hoe zou jij hier op reageren wanneer je dit ziet gebeuren? Ga hier met elkaar over in gesprek in het thema ‘Pesten’

Dilemma: Kasverschil

De collega’s van de horeca hebben overdracht van de dienst. Ondertussen staan enkele bezoekers aan de balie om wat te kunnen bestellen. Tijdens het tellen van de kassa constateren de collega’s van de late dienst een kasverschil. Één van de collega’s zegt vervolgens hardop: ‘Goh, heb je nooit leren rekenen op school?’. Het valt jou op dat deze collega vaker dit soort opmerkingen maakt.

Wat vind jij hiervan? Zou jij hierop reageren?

Dilemma: Sollicitatie hoofd zwemzaken

Er is een functie vrijgekomen voor hoofd zwemzaken en twee collega’s uit het team hebben gesolliciteerd. Één collega werkt al tien jaar bij de organisatie en de andere collega ongeveer een jaar.

Uiteindelijk wordt de collega die al tien jaar bij de organisatie werkt afgewezen. Deze collega is boos en dit steekt hij niet onder stoelen of banken. Tegen iedereen die het maar horen wil, vertelt hij dat de andere collega vanwege haar uiterlijk deze baan heeft gekregen, dat hij haar met de baas in het café heeft zien zitten en dat hij haar niet vertrouwt. Hij weet haar steeds te vinden en belemmert haar werk: hij ‘vergeet’ belangrijke telefoontjes door te geven en voorziet haar niet van de juiste informatie. Harde bewijzen dat deze collega dit doet zijn er alleen niet.

Wat vind jij van deze situatie en hoe zou jij reageren?

Benieuwd naar andere thema’s?

Veiligheid & privacy

Discriminatie